Bronkhorst

Hoe controleer je ammoniak in Selective Catalytic Reduction?

14 februari, 2023 Chris King
Exhaust Gases

NOx-vermindering door Mass Flow Control

Het is een techniek die al jaren bestaat, ‘Selective Catalytic Reduction’ ofwel SCR. Letterlijk vertaald betekent het selectieve katalytische reductie; een proces waarin stikstofoxiden (NOx) worden omgezet in diatomisch stikstof en water. Deze techniek zorgt voor sterk verminderde uitlaatgassen in bijvoorbeeld ovens en ketels. Het typische reductiemiddel dat gebruikt wordt is watervrije ammoniak, dat via een speciale katalysator in de uitlaatstroom wordt geïnjecteerd.

Eén van de klanten van Bronkhorst verkoopt en onderhoudt al ruim vijftig jaar ketels en pompen voor diverse commerciële en industriële toepassingen over de hele wereld, waarbij ze een massflowregelaar gebruikten. Helaas bleek die niet betrouwbaar én niet robuust genoeg bleek te zijn voor hun toepassingen. Logischerwijs had dat natuurlijk ook negatieve gevolgen voor hun klanten, die te maken kregen met een slechte ammoniakbeheersing.

Selective Catalytic Reduction example
Een voorbeeld van 'Selective catalytic reduction' (SCR)

Waarom Mass Flow metingen gebruiken bij ammoniak regeling?

Sommige NOx reductiesystemen zijn gebaseerd op het gebruik van vloeibare ammoniak of gasvormige ammoniak. Bronkhorst kan daarin uiterst nauwkeurig de dosering van ammoniak meten en reguleren, ongeacht de fase. De systemen van tegenwoordig maken gebruik van onder andere de MASS-STREAM flow controllers (gas), IN-FLOW vloeistof instrumenten (gas) en de mini CORI-FLOW instrumenten (vloeistof) om uiterst nauwkeurig de dosering van ammoniak te regelen die wordt geinjecteerd in de uitlaatstroom. Een belangrijk aspect daarin is dat de juiste reactie plaatsvindt, zonder verspilling van ammoniak. Als teveel ammoniak wordt geïnjecteerd bestaat de kans dat dat niet reageert en dus niet gebruikt wordt. Dat is niet alleen zonde van de ammoniak, maar brengt ook onnodige kosten met zich mee.

Er bestaan strenge kwaliteitsvoorschriften die het toelaatbare niveau van NOx specificeren dat in de atmosfeer mag worden afgegeven. Worden die normen overschreden, dan zijn hoge boetes het gevolg. Het bedrijf moet haar klanten dus voorzien van een uiterst betrouwbare en robuuste oplossing voor deze toepassing. Dat vraagt om een massflowregelaar met een hoge herhaalbaarheid die geschikt is voor industriële omgevingen.

Welke ammoniak flowmeter kan hiervoor worden gebruikt?

In het NOx-reductiesysteem van onze klant worden de mass flow controllers gebruikt om de dosering van watervrije ammoniak in de uitlaatstroom te reguleren, die wordt geadsorbeerd op een katalysator. Het uitlaatgas reageert vervolgens met de katalysator en de ammoniak, waardoor stikstofoxiden worden omgezet in stikstof en water.

Bronkhorst raadde een ammoniak flowregelaar uit de (MASS-STREAM)-series aan. Dit model flow controller meet de flow 'inline' waardoor het ideaal is om verstopping te voorkomen in potentieel vervuilde industriële gastoepassingen.

Bekijk onze knowledge base voor meer informatie over het 'inline' flow meet principe.

Vind je MASS-STREAM model

Meet principe van de 'inline' ammoniak flowmeter

Laat ons weten hoe we je kunnen helpen

Wil je up-to-date blijven over onze nieuwe producten en trends in de markt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Laat het ons weten! Schrijf mij in