Bronkhorst

Hoe krijg je met een flowregelaar het perfecte roomijs?

21 December, 2021 Vera Brokking
Room ijs

IJs... voor de meeste mensen de klassieke zomertraktatie. Maar ijs wint ook aan populariteit als toetje voor de feestdagen. Wist je dat flowmeters worden gebruikt om deze smakelijke traktatie te verkrijgen? Flowmeters spelen een rol bij de productie van roomijs, meer specifiek bij het beluchtingsproces. Inderdaad.... om lucht toe te voegen! Dit proces van toevoegen van lucht wordt ook wel aeratie genoemd.

 

Flowmeters voor het beluchtingsproces

IJs bevat veel verschillende ingrediënten, zoals vet, suiker, vaste melkbestanddelen en aroma's. Maar er is één hoofdbestanddeel waar je misschien nog niet aan gedacht hebt, waarschijnlijk omdat je het niet kunt zien....lucht.
IJs wordt gemaakt door het te bevriezen en tegelijkertijd lucht door de ingrediënten te mengen.
 

afbeelding

Je hebt het waarschijnlijk wel eens geproefd... gesmolten ijs. Het is een vloeibare smurrie geworden. En wat je ook doet, zelfs als je het weer in de vriezer doet, het wordt niet meer zo romig en smaakvol als voorheen. Wat ontbreekt er? Inderdaad... lucht. Het totale volume van roomijs bestaat voor 30% tot 50% uit lucht, dus beluchting tijdens het productieproces is van cruciaal belang.

De hoeveelheid lucht in het ijs (vaak ‘overrun’ genoemd) beïnvloedt de smaak, de textuur en het uiterlijk van het eindproduct. Meer beluchting (aeratie) zorgt voor lekkerder en zachter ijs.
Een neveneffect van het toevoegen van lucht aan ijs is dat het ijs sneller smelt. Voor het bereiken van een optimale structuur is het dus van belang dat de luchtstroom tijdens het productieproces stabiel is en dat de verhouding room/lucht constant blijft. Dit kan worden bereikt met behulp van een massflowmeter.
 

microstructuur van roomijs
Microstructuur van roomijs

Om een beter idee te krijgen van het effect van lucht op roomijs, kun je denken aan slagroom. Slagroom - in feite room met lucht - heeft een andere textuur en smaak dan gewone room. Om meer te weten te komen over dit proces, kun je het verhaal lezen van onze gastblogger Hans-Georg Frenzel, van Hansa Mixer, waarin hij uitlegt hoe lucht wordt gebruikt om slagroom te maken.

Ben je geïnteresseerd in meer flowmeter oplossingen en voorbeelden? Bekijk onze verhalen over klanttoepassingen: beluchting in viskwekerijen, beluchtingsregeling in afvalwaterbehandeling of lees hier meer over flowmeters voor beluchtingsprocessen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.
 
Om te weten te komen welke flowmeters ideaal zijn om te gebruiken voor jouw beluchtingsproces, bekijk dan onze toepasssing over beluchting van ijs.

 


Bekijk de video over de EL-FLOW Select voor meer informatie over het thermische massflowinstrument dat helpt bij de bereiding van ijs.

Lees de application note

En... als je volgende week van je kerstdiner geniet, en heerlijk ijs als toetje neemt, denk dan zeker aan ons.
Namens het hele Bronkhorst Team wens ik je prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!
 

Wil je meer informatie over flowmeters of -regelaars?

Wil je het laatste nieuws ontvangen over trends in flow control? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Vraag advies Inschrijven nieuwsbrief