Bronkhorst

Flowmeters en -regelaars in de voedselbranche

27 April, 2021 Angela Puls
Productielijn met snelle dosering

In de voedingsmiddelenindustrie zijn er veel processen waarbij gas- of  vloeistofflows moeten worden gemeten of geregeld. Flowmeters of -regelaars worden gebruikt in beluchtingsprocessen voor dranken of ijs en voor doseertoepassingen zoals het toevoegen van ingrediënten - zoals smaakstoffen, kleurstoffen en aroma's - in banketbakkersproducten. Maar naast voedselverwerkingstoepassingen wordt flowregeling ook gebruikt in sterilisatieprocessen van verpakkingen. 

In deze blog zal ik enkele voorbeelden van toepassingen nader toelichten: 


 

Flow regelaar voor additieven dosering
Flow regelaar voor additieven dosering

Flow regelaars voor dosering van additieven

Hoeveel verschillende soorten snoep te koop zijn, is nauwelijks te tellen. Elk merk heeft zijn eigen smaak, textuur en uiterlijk. Erwin Broekman bracht een bezoek aan Haas-Mondomix, een machinebouwer die is gespecialiseerd in apparatuur voor de voedselbranche. Haas-Mondomix gebruikt ultrasone volumeflowmeters voor het meten van de hoeveelheid additieven – smaakstoffen en kleurstoffen – die aan het productieproces worden toegevoegd. Lees de blog voor meer informatie over deze toepassing.

In de chocoladesector is een groot aantal variaties in smaak. Vloeistof flowmeters in combinatie met een doseerpomp zijn een ideale oplossing voor het doseren van smaakstoffen en functionele ingrediënten. 
Lees meer over het doseren van smaakstoffen in chocolade.

Flowregelaars voor beluchting

Beluchting wordt gebruikt in het produktieproces van consumptie-ijs en industrieel verwerkt gebak. Roomijs wordt gemaakt door bevriezing en gelijktijdige menging van lucht in een brouwsel van vet, suiker en melkbestanddelen. Om een optimale structuur te verkrijgen, maakt lucht 30 tot 50% uit van het totale volume van het roomijs. 
Het is van cruciaal belang een stabiele inlaat gasflow te hebben in het productieproces met een consistente room/lucht verhouding. Een stabiele gasflowkan worden bereikt door gebruik te maken van een mass flow controller. Lees de blog over roomijsbeluchting. 

Beluchting wordt ook toegepast bij de productie van slagroom. Voor dit soort toepassingen heeft de firma Hansa Industrie-Mixer mengmachines en schuimgeneratoren beschikbaar. In een gastblog legt technisch directeur van Hansa Industrie-Mixer, Hans-Georg Frenzel, uit hoe zij mass flow controllers gebruiken voor beluchtingsdoeleinden.
 

Flowregelaar voor beluchting van ijs
Flowregelaar voor beluchting van ijs

Sterilisatie van voedselverpakkingen om voedselverspilling te beperken

Al die voedselproductie heeft echter wel een nadeel: voedselverspilling. Wereldwijd vindt op meerdere punten in de toeleveringsketen verlies of verspilling van voedsel plaats. Een van de manieren om voedselverspilling te beperken is het voedsel beter gesteriliseerd te verpakken, zodat minder voedsel verloren gaat en het voedsel langer houdbaar blijft. Hierbij kunnen Controlled Evaporation Mixing (CEM)-systemen een rol spelen. 

Wil je meer informatie over flowmeters of -regelaars?

Wil je het laatste nieuws ontvangen over trends in flow control? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Vraag advies Inschrijven nieuwsbrief