Bronkhorst

Corrosiebescherming met precisiedosering

20 December, 2022 Jos Abbing
Corrosion protection by low flow control

Omdat ik al vele jaren ervaring heb met zware industriële toepassingen, heb ik verschillende onaangename gevolgen van corrosie gezien. 

Om corrosie te voorkomen kan een corrosieremmer, ook wel inhibitor genoemd, aan het proces worden toegevoegd. De juiste hoeveelheid inhibitor kan worden geïnjecteerd met behulp van een flowmeter met klep of pomp. 
Met een dergelijk systeem voor flowregeling kunt u meer nauwkeurige hoeveelheden corrosieremmer doseren. Nauwkeurigheid is hier van cruciaal belang; het beïnvloedt in hoge mate de efficiëntie en minimaliseert de milieueffecten van een inhibitorsysteem.

Corrosieremmende systemen

Een corrosie-inhibitorsysteem voegt (remt) kleine concentraties (bio)chemicaliën toe aan het proces. De doeltreffendheid van een dergelijk systeem hangt af van de injectiehoeveelheid van de inhibitorconcentratie. De hoeveelheid toegevoegde chemicaliën wordt beïnvloed door de milieu- en procesomstandigheden.

De vereiste gewichtsfractie van de remmende stoffen kan variëren tussen 0,001 en 0,1 gewichtsprocent. Inhibitorsystemen kunnen in delen per miljoen (PPM) worden geïnjecteerd om lage concentraties te bereiken die doeltreffend zijn. Afhankelijk van de situatie worden zowel continue als shot-doseersystemen gebruikt.

 

Ex Zone 1 Scale inhibitor met Coriolis massflowcontroller
Ex Zone 1 Scale inhibitor met Coriolis massflowcontroller

Traditionele inhibitorsystemen

Traditionele methoden voor het injecteren van inhibitorstoffen in het proces bestaan vaak uit handmatig afgestelde zuigerpompen met terugslagkleppen. Verificatie van de flow, door de slaglengte te veranderen, gebeurt handmatig met een stopwatch en manometers. Deze traditionele aanpak maakt het onmogelijk om actief te compenseren voor veranderende procesomstandigheden, zoals temperatuurveranderingen als gevolg van dag of nacht. Het resultaat kan een slechte flowinstelling zijn, waardoor het gebruik van chemicaliën toeneemt, het milieu wordt belast en er onder normale bedrijfsomstandigheden ook te veel chemicaliën worden gedoseerd !

Flow meters voor nauwkeurige flowregeling

Een nauwkeurige flowregeling bespaart kosten en ontziet het milieu. Hoge nauwkeurigheid met een hoge turn-down ratio wordt bereikt op basis van echte massa-meting met een massflowmeter op basis van het Coriolis principe (zoals de mini CORI-FLOW serie). Deze massflowmeter kan rechtstreeks kleppen en pompen aansturen met behulp van de “on-board”- PID regeling. Verdere optimalisatie is mogelijk met uitbreiding van PLC- en HMI-systemen voor nog meer functionaliteit en flexibiliteit.

afbeelding

Corrosiebescherming door lage flow regeling

Voor een nauwkeurige injectie van inhibitorstoffen bieden wij een Coriolis-doseersysteem met lage flow. Dit doseersysteem met digitale communicatie maakt real-time bewaking, controle en registratie van de injectiesnelheid van de remmende stoffen mogelijk.

Dit maakt online regeling van de flow en directe aanpassing van de vereiste flow mogelijk. Asset management en preventief onderhoud worden ondersteund met verschillende actieve diagnoses. Zoals on-board status alarmen die besturing, veranderingen in het dichtheidsalarm, één- of meerpunts totalisatie voor kostenberekeningen, alarm voor lege tank en uitschakeling van de pompbeveiliging mogelijk maken. 

Wij begeleiden veldtoepassingen en R&D onderzoeksprojecten met uitgebreide knowhow over low flow systemen. Het lopende onderzoek naar nog milieuvriendelijkere oplossingen, zoals inhibitoren op biologische basis, wordt van harte door ons ondersteund.

Corrosieremmers worden ook in andere sectoren gebruikt, bijvoorbeeld in publieke watersystemen.