Bronkhorst

Doseersysteem met flowmeter; onmisbaar bij de productie van chocola

25 Juni, 2021 Sandra Wassink

Voor het doseren van vloeibare ingrediënten

Heb jij er wel eens bij stilgestaan hoe je jouw proces verder kunt optimaliseren door de toevoeging van ingrediënten – zoals smaakstoffen - in de productielijn te automatiseren? Wij zien vaak dat producenten van chocola, of eigenlijk in de gehele zoetwarenindustrie, nog gebruik maken van weegschalen om additieven aan het proces toe te voegen. Terwijl je dit kunt automatiseren door gebruik te maken van een doseersysteem met flowmeters. De laatstgenoemde methode geeft meerdere voordelen:

Doseren van ingrediënten in Chocoladeproductie

Voordelen van doseersysteem met flowregelaar

  • Nauwkeurige toevoeging van ingrediënten; hierdoor kun je efficiënt gebruikmaken van de grondstoffen, minder verspilling.
  • Meer flexibiliteit; het wisselen van recepturen gaat eenvoudiger dan met een weegschaal, zodat je sneller kunt inspelen op de wensen van de klant.
  • Goede reproduceerbaarheid; de methode kan in meerdere batches herhaald worden, zelfs tegelijkertijd, zodat alle batches exact hetzelfde zijn.   
  • Goede traceerbaarheid; alle gegevens in het doseerproces worden bijgehouden zodat alles inzichtelijk is en je de kwaliteit van het eindproduct kunt waarborgen.
 
En…. Het is niet heel ingewikkeld om je proces hiervoor aan te passen. In deze blog zal ik de voordelen een voor een toelichten:
 

Pump control in chocoladeproductie

Flowmeters en doseersystemen in de zoetwarenindustrie

Omdat de klant om steeds meer diversiteit vraagt, zoals bijvoorbeeld nieuwe en exotische smaken, maar ook gezondere opties, wordt de flexibiliteit van het proces steeds belangrijker. Er moet rekening gehouden worden met wisselende recepturen en verschillende batchgroottes. Ook wordt steeds meer de nadruk gelegd op minder verspilling van grondstoffen en een langere houdbaarheid van producten. En bovenal, moet er ook nog rekening gehouden worden met de steeds strenger wordende eisen in het productieproces qua hygiëne…  Al met al een uitdagende klus voor de fabrikant.
 
Onze flowmeters en doseersystemen kunnen hierbij helpen. Hoe? Onze flowinstrumenten maken het mogelijk om nauwkeurig en reproduceerbaar vloeibare ingrediënten in het proces te meten en te regelen, en maken korte omsteltijden mogelijk waardoor je een flexibel systeem realiseert. De meest ideale situatie is om je flowmeter met een pomp te combineren. Op deze manier meet je de vloeistof flow (de hoeveelheid additief) die de pomp verplaatst en kun je deze hoeveelheid ook direct bijregelen met de flowmeter. Wij noemen dit ‘direct pump control’

Flowmeters versus weegschaal

In de zoetwarenindustrie worden vaak hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van het product en de reproduceerbaarheid, tenslotte moeten alle batches chocola hetzelfde smaken. Voor dit proces wordt in eerste instantie vaak een weegschaal met pomp gekozen, terwijl je ook een flowmeter hiervoor kunt gebruiken. Een flowmeter gecombineerd met een pomp geeft je de perfecte doseeroplossing. Wil je meer weten over de verschillen tussen het gebruik van een weegschaal en een flowmeter? Lees dan onze blog 'Van weegschaal naar inline weging'.

Blog: Weegschaal vs Flowmeter
Doseren van ingrediënten in chocola
Doseerunit van een Coriolis flowmeter om smaken aan chocola toe te voegen

Doseeroplossing met een flowmeter

Voor het doseren in je proces heb je meerdere mogelijkheden: je gebruikt alleen een doseerpomp of je combineert de flowmeter met een doseerpomp. Doseerpompen verplaatsen een bekend volume per tijdseenheid, maar meten niet de flow die je proces in gaat. Als je alleen een doseerpomp gebruikt, is het moeilijk om heel nauwkeurig te doseren. De pomp wordt minder nauwkeurig als gevolg van slijtage, luchtbellen en schommelingen in druk en temperatuur. Combineer je de doseerpomp met een flowmeter, dan kun je de hoeveelheid vloeistof heel nauwkeurig meten en, indien nodig, tijdens het proces bijregelen. Dit resulteert in een perfecte dosering van additieven. Hierdoor kun je op grondstoffen besparen, maar ook erg belangrijk, je hebt je proces beter inzichtelijk. De meetwaarden zijn traceerbaar en waardoor je de productkwaliteit kunt waarborgen.

3-A autorisatie en hygiënische flowmeters

In sommige processen is het verplicht om hygiënische instrumenten te gebruiken. In dat geval kun je onze ultrasone vloeistofflowmeter (ES-FLOW serie) gebruiken. Tijdens de ontwikkeling van deze flowmeter hebben we gekeken naar de eisen uit de voedingsmiddelenindustrie. Bij de bouwvorm van deze flowmeter is rekening gehouden met de hygiënische normen, waardoor het geschikt is voor sanitaire toepassingen. Ook heeft de flowmeter een 3-A autorisatie ontvangen. De flowmeter is geschikt om te combineren met een doseerpomp.

Video: doseren van vloeibare ingrediënten met 'direct pump control'.

Klantvoorbeelden in de voedingsmiddelenindustrie

Bronkhorst heeft al veel klanten in de zoetwarenindustrie en voedingsmiddelenindustrie kunnen helpen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Wil je meer weten over het optimaliseren of automatiseren van jouw proces? Neem contact met ons op. 

Neem contact op

Wil je meer informatie over flowmeters of -regelaars?

Wil je het laatste nieuws ontvangen over trends in flow control? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Vraag advies Inschrijven nieuwsbrief