Een snufje Bronkhorst in je eten en drinken op de camping

Een snufje Bronkhorst in je eten en drinken op de camping

Walter Flamma
Cover Image

In de vorige blog heb je al het een en ander kunnen lezen over de campingtoepassingen waarin Bronkhorst een rol vervult, maar over één ding hebben we het nog niet gehad; eten en drinken op de camping. Een biertje, het colaatje, het roomijs, noem het allemaal maar op. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de zomer, én met Bronkhorst…

Roomijs, beluchting en massflowregelaars

Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die in de zomervakantie géén ijsje eet. Ja, of je houdt er simpelweg niet van of je bent er allergisch voor, dat kan natuurlijk ook. Maar een lekker roomijsje sla ik in ieder geval niet af. Voor het maken van roomijs is beluchting in het productieproces van cruciaal belang, want lucht maakt namelijk zo’n 30 tot 50% van het totale roomijsvolume uit. Hoe meer beluchting, hoe lekkerder en zachter het ijs. Eén klein minpuntje, maar wel overkomelijk; het ijs smelt net even iets sneller als er veel lucht aan is toegevoegd. Om de optimale structuur te krijgen in roomijs, is het dus belangrijk om tijdens het productieproces een stabiele luchttoevoer te hebben met een constante verhouding tussen ijs en lucht. En hoe kan het ook anders, dat doe je dus met een massflowregelaar. Ik kan me voorstellen dat je nu zin hebt gekregen in ijs, dus mocht je meer willen lezen over het productieproces, lees dan de blog over het beluchtingsproces.

ijs

Toevoegen van koolzuur aan frisdranken

‘Wel genoeg drinken’ is een veelgehoorde kreet als de zomer in Nederland op volle toeren draait. Colaatje, biertje, wat je maar wil. Het typische sisgeluid dat je hoort als je een blikje of flesje openmaakt, komt doordat miljoenen kooldioxidemoleculen (CO2) vrijkomen uit het water. In bijvoorbeeld de frisdrankindustrie is dus een oplossing nodig om CO2-gas snel en gelijkmatig aan vloeistoffen toe te voegen. Koolzuurgas en water worden onder hoge druk in de frisdrank geperst met een thermische massflowregelaar. Het is een nauwkeurig proces, want te weinig koolzuur zorgt voor ‘plat’ drinken en te veel koolzuur kan ervoor zorgen dat de fles kan barsten, met alle gevolgen van dien.

Afbeeldingsomschrijving

Oppervlaktebehandeling voor verpakkingen

Bronkhorst is niet alleen betrokken bij de productie van de drank zelf, maar ook de verpakking moet aan hoge eisen voldoen en daar spelen flowmeters ook weer een rol in. De verpakking moet steriel zijn voor een langere houdbaarheid en tijdens het vullen ervan moet zuurstof worden geëlimineerd. Een nauwkeurig en reproduceerbaar debiet is hierbij dus ook van groot belang. Coriolis massflowmeters, direct vloeistofverdamping en massflowregelaars voor gas zijn de belangrijkste spelers in deze processen. James Walton schreef hier al eens over in zijn blog, waarin hij uitleg geeft over het steriliseren van verpakkingen om de houdbaarheid te verlengen.

Additieve dosering bij de productie van snoep

Als je kinderen hebt, dan weet je hoe gek ze zijn op snoep. Niet alleen omdat het zo lekker zoet is, maar ook omdat het zo felgekleurd is. Bij de productie van snoep worden additieven als kleurstoffen, aroma’s en zuren toegevoegd. Door het gebruik van ultrasone volumeflowmeters is de nauwkeurigheid van metingen verbeterd en dus ook de kwaliteitscontrole van het productieproces. Veel kleur- en geurstoffen zijn duur en een gecontroleerd en efficiënt gebruik van deze stoffen levert een product van betere kwaliteit op en je bespaart enorm op grondstoffen, een win-winsituatie. Het doseren van kleurstoffen wordt overigens niet alleen toegepast bij voedingsmiddelen, want na de barbecue op de camping, probeert iedereen er onderuit te komen. De onvermijdelijke afwas…

gekleurde snoepjes

Kleurstoffen doseren in afwasmiddelen met behulp van Coriolis-massflowregelaars

Misschien wel een van de meest vervelende dingen van het campingleven, maar tegelijkertijd heeft het ook zijn charme. De vaatwasser thuis loopt stof te happen, terwijl je op de camping het afwasteiltje maar weer tevoorschijn haalt. Met behulp van Bronkhorst wordt afwassen in ieder geval wat kleurrijker, omdat we met onze Coriolis massflowregelaars prima de kleurstoffen in afwasmiddel kunnen doseren. Net zoals bij de toevoeging van geurstoffen zijn nauwkeurigheid en herhaalbaarheid belangrijke factoren voor fabrikanten van afwasmiddelen. Elke fles moet immers dezelfde kleur hebben als ze in de schappen in de winkel staan. Om die mate van consistentie te krijgen wordt de doseerpomp met Coriolis massflowregelaars gecombineerd, zodat de pomp een massadebiet in plaats van het gebruikelijke volumedebiet doseert. Een massadebiet is namelijk niet afhankelijk van de vloeistofeigenschappen van de kleurstof, wat zorgt voor extreme nauwkeurigheid.

afwasmiddel

Je bent je er misschien niet zo van bewust, maar Bronkhorst is dus bij veel campingproducten en –toepassingen betrokken. Lees ook ons blog ‘Wat hebben kamperen en massflowregeling met elkaar te maken?’

Wilt u automatisch onze maandelijkse updates in uw inbox ontvangen? Registreert u zich nu!

Afbeeldingsomschrijving

Gerhard Bauhuis
Cover Image

Het is nu al een zomer waarin warmterecords worden verbroken en het ziet er naar uit dat het voorlopig nog wel even warm zal blijven. De winter is al lang en breed achter ons, maar weet je nog dat je in die donkere dagen al een beetje vooruit aan het kijken was naar de zomer? Kamperen, stedentripjes of gewoon een dagje uit, nu is het er echt tijd voor. Even niks aan je hoofd en genieten van de vakantie. Maar wist je dat Bronkhorst eigenlijk gewoon met je meegaat als je bijvoorbeeld gaat kamperen? Niet? Ik zal je vertellen dat kamperen en massflowregeling hand in hand gaan…

Oppervlaktebehandeling

Het begint al met de rit in de auto, waar je ook naartoe gaat. Kijk eens naar het dashboard bijvoorbeeld. Tegenwoordig hebben veel auto’s een lederen dashboard of nou ja, een ‘leather look’ dashboard. Die laag wordt gemaakt door vloeibaar, gekleurd polyurethaan in een nikkelmal te spuiten en dat is waar een Bronkhorst massflowregelaar om de hoek komt kijken. Want in combinatie met een ventiel vormt dat de basis van deze oplossing, waarmee dus met hoge nauwkeurigheid een extern oplosmiddel op het oppervlak van de nikkelmal wordt aangebracht. Lees meer in onze application note hoe dit wordt gemaakt.

Afbeeldingsomschrijving De foam ín het dashboard is ook gemaakt met behulp van Bronkhorst. Kijk, om foam te maken, wordt een gas toegevoegd aan een mengsel dat acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) of polyvinylchloride (PVC) bevat. Dat gas zorgt ervoor dat het het juiste volume krijgt, maar dat luistert erg nauw. Te veel gas maakt de foam instabiel, te weinig gas zorgt er juist weer voor dat het een zwaar massief blok wordt. Een massflowregelaar zorgt ervoor dat precies de juiste hoeveelheid gas wordt toegevoegd.

Glascoating

Als je nu eens verder kijkt dan het dashboard, dan kijk je (als het goed is) door de voorruit. Om de lichttransmissie van glas te controleren, maar ook om het glas bijvoorbeeld waterafstotend te maken en tegen mechanische en chemische spanningen te beschermen én om de krasweerstand en bescherming tegen versplintering te verhogen, worden thermische massflowregelaars gebruikt om een coating aan te brengen op de ruit. Tijdens dat proces kunnen gasdebieten afzonderlijk worden gereguleerd om ervoor te zorgen dat er een constante dikte van de coatinglaag wordt gevormd.

Coating op koplampen

In de jaren ’80 werd polycarbonaat geïntroduceerd ter vervanging van koplampengas, maar dat bracht nieuwe problemen met zich mee, want koplampen krijgen natuurlijk veel te verduren omdat ze aan de voorzijde van de auto zitten. Weersinvloeden, krassen, slijtage, allemaal factoren die meespelen in de levensduur en prestaties van de koplamp. Ook hiervoor wordt een coatinglaag aangebracht ter bescherming en die kras- en schuurcoatings worden op de koplampen gespoten met behulp van robots. Een Coriolis massflowregelaar regelt daarin het debiet van de sproeikoppen.

Hydrofobe coating

Nu heb ik het een en ander verteld over oppervlaktebehandeling, maar dat beperkt zich natuurlijk niet alleen tot glas en dashboards. Als doorgewinterde kampeerder weet ik ook als geen ander hoe extreem het weer in de zomer soms kan zijn. Tenten, luifels moeten bestand zijn tegen zware regenval en daarom moet dat materiaal waterafstotend zijn. Om stoffen en textiel hydrofoob te maken, past Empa – een onderzoeksinstituut van het Zwitserse ETH Domain – plasmapolymerisatie toe. Wat houdt dat in? Er worden dunne nanoschaallagen op stoffen en vezels afgezet met behulp van een Bronkhorst Controlled Evaporation and Mixing (CEM) systeem, een innovatief Liquid Delivery System (LDS) dat kan worden toegepast in zowel atmosferische als vacuumprocessen. We hebben het er al eens over gehad in één van onze vorige blogs, dus als je wat dieper in wil gaan op deze techniek, lees dan eens ‘Hydrofobe coating, het antwoord op sporten in de regen’.

Massflowregelaars worden gebruikt om luifels waterafstotend te makenAfbeeldingsomschrijving
Massflowregelaars worden gebruikt om luifels waterafstotend te maken

Geuren

Kamperen is inherent aan koken op een gasstelletje of gasbarbecue. Goed, er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die zweren bij barbecueën op kolen, maar in dit geval gaan we even uit van gas. De alom bekende gasfles op de camping; wanneer gas ontsnapt uit een drukcilinder, herken je dat direct aan de indringende geur. Maar zoals Sandra Wassink al eens schreef in haar blog "Hoe massflowregelaars gas een geurtje geven, is aardgas eigenlijk geurloos. Met een massflowregelaar worden namelijk geurstoffen als tetrahydrothiophene (THT) of mecaptan toegevoegd aan het gas, zodat in het geval van bijvoorbeeld een gaslek, het direct te herkennen is. Een stukje veiligheid dus.

barbecue

We blijven nog even in de geuren. ’s Avonds nog even borrelen terwijl de schemering haar intrede doet. Heel romantisch, maar ook op dat moment beginnen de muggen zich te roeren. De vliegenmepper biedt geen uitkomst meer, dus doen we een beroep op de citronellakaars. Een geur zoals citronella kan relatief eenvoudig in kaarsen worden gedoseerd door middel van de Bronkhorst CORI-FILL doseertechnologie. Meer daarover kun je lezen in de blog van Graham Todd, die schrijft over de productie van geurkaarsen.

LED-verlichting

Kaarslicht is natuurlijk heel sfeervol, maar voor de nachtelijke toiletbezoeken op een camping is een kaars niet heel praktisch. Een zaklamp is daarom geen overbodige luxe en tegenwoordig zijn zaklampen voorzien van LED verlichting en ook daarin speelt de technologie van Bronkhorst weer een rol. LED (Light Emitting Diode) werkt volgens zogeheten elektroluminescentie; de emissie van licht van een halfgeleider (diode) onder invloed van een elektrisch veld. Toepassing van bijvoorbeeld een halfgeleidermateriaal als galliumarsenide-fosfide maakt de productie van rode, oranje en gele leds mogelijk.

Afbeeldingsomschrijving

Alles wat ik hiervoor heb beschreven is slechts een fractie van alle kampeergerelateerde toepassingen waar wij als Bronkhorst bij betrokken zijn. Ik hoop in ieder geval dat ik een klein beetje inzicht heb kunnen geven in de belangrijke rol die Bronkhorst speelt in uiteenlopende toepassingen.

Wil je meer informatie over de besproken toepassingen, neem dan gerust contact met ons op.

En lees ook onze blog over een snufje Bronkhorst in je eten en drinken op de camping.

Afbeeldingsomschrijving

Fysische chemie van atmosfeer en verbranding

Fysische chemie van atmosfeer en verbranding

Laure Pillier
Cover Image

Als onderzoeker bij het PC2A-laboratorium heb ik dagelijks te maken met lage flow debieten. Het PC2A-laboratorium (PhysicoChimie des Processus de Combustion et de l’Atmosphère) is een multidisciplinaire publieke onderzoekseenheid van de CNRS/Universiteit in Lille die zich bezighoudt met de fysische chemie van de atmosfeer en verbrandingsprocessen. Fysische chemie is kort gezegd een tak van de chemie die is gericht op de fysisch-chemische eigenschappen van stoffen. De flow instrumenten van Bronkhorst voor het meten en regelen van deze stoffen zijn bij de verschillende onderzoeken essentieel. In deze blog zal ik uitleggen wat ons onderzoek inhoudt en waarom massflowregeling daarbij zo belangrijk is.

Onderzoeksactiviteiten van het PC2A-laboratorium

De onderzoeksactiviteiten van het PC2A-laboratorium hebben te maken met energie en milieu en worden uitgevoerd door zo’n zestig mensen, verdeeld over drie onderzoeksteams die ieder hun eigen discipline hebben.

1. Fysische chemie van verbranding

Het eerste onderzoeksteam houdt zich bezig met de fysische chemie van verbranding. Het verkrijgen van inzicht over hoe het verbrandingsproces eruit ziet staat hier centraal, zoals de vraag hoe vervuilende stoffen zoals stikstofoxide (NOx) en roet zich vormen in vlammen. We ontwikkelen gedetailleerde kinetische mechanismen van de oxidatie en zelfontbranding van stoffen zoals biobrandstoffen, waterstof, synthetische brandstoffen, biomassa en steenkool. Daarvoor maken we dankbaar gebruik van een groot experimenteerplatform dat vlammen kan produceren en is uitgerust met een snelle-compressiemachine en technische toepassingen voor laserdiagnose.

2. Fysische chemie van de atmosfeer

Ons onderzoeksteam 'Fysische chemie van de atmosfeer' bestudeert de chemische kinetica van atmosferische reactiviteit. De twee speerpunten in deze discipline zijn:

 1. Homogene en heterogene atmosferische reactiviteit, gericht op een beter begrip van de transformatie van vervuilende gassen en partikels (pollen, roet) in de atmosfeer;
 2. Luchtkwaliteit met experimentele kenmerking en numerieke simulatie in binnen- en buitenomgevingen, vervuilingsbronnen en de invloed daarvan op onze gezondheid en het klimaat.

Voor deze experimenten ontwikkelen we laboratoriuminstrumenten waarmee we de reactiviteit kunnen meten van belangrijke verbindingen die betrokken zijn bij chemische atmosferische processen, vooral reactieve verbindingen (radicalen). Om deze experimenten goed te kunnen uitvoeren, is het van wezenlijk belang dat we precies weten hoeveel gas in onze reactoren wordt ingevoerd en hoe hoog de concentratie van reactieve stoffen in het chemische systeem is. Hiervoor gebruiken we massflowregelaars van Bronkhorst uit de EL-FLOW Select-serie. Met deze instrumenten kunnen we moeiteloos parametrisch onderzoek verrichten dankzij hun snelle response en hoge graad van reproduceerbaarheid. Bovendien is een consistente flow cruciaal voor een accurate meting.

3. Fysische chemie en nucleaire veiligheid

Ons derde team, een samenwerkingsverband tussen PC2A en de Pôle de Sûreté Nucléaire (PSN) van het IRSN (Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire), houdt zich bezig met de thermodynamische en chemische reactiviteit van splijtstoffen. Hoofddoel van dit onderzoek is het valideren van schattingen van emissies van radio-contaminanten die vrijkomen bij een kernongeval. Dit doen we aan de hand van modelontwikkeling en experimentele onderzoeken.

Massflowregelaars voor fysische chemie

Ons laboratorium werkt met diverse massflowregelaars van Bronkhorst. Ze zijn gekozen vanwege hun betrouwbare eigenschappen zoals een snelle response en hoge graad van reproduceerbaarheid. Maar ook omdat ze eenvoudig met onze Labview-software kunnen worden gecombineerd. Daarnaast is ook data-export mogelijk en bieden de instrumenten de nodige flexibiliteit om van de ene regelaar naar de andere over te schakelen. Dat alles bij elkaar maakt de regelaars van Bronkhorst tot de ideale instrumenten voor onze onderzoeken. In ons lab gebruiken we thermische massflowregelaars (EL-FLOW Select-serie) en regelaars met een lage drukval (LOW dP-FLOW-instrumenten).

Afbeeldingsomschrijving

Bekijk hier de video over het werkingsprincipe van EL-FLOW Select

Meer informatie over El-Flow Select is te vinden op de productpagina.

Hoe kunnen sporters profiteren van massflowregeling?

Hoe kunnen sporters profiteren van massflowregeling?

Johan van 't Leven
Cover Image

De Tour de France is het afgelopen weekend van start gegaan en wielrenners zijn zich al maanden aan het voorbereiden op dit speciale evenement. Maar, heb je er ooit bij stilgestaan wat massaflowmeting te maken zou kunnen hebben met de prestaties van de wielrenners? Dat is namelijk het volgende.

Een tijdje geleden bracht ik een bezoek aan Relitech in Nijkerk, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen en ontwerpen van klantspecifieke medische oplossingen. Met de twee directeuren Ivar Donker en Henk van Middendorp sprak ik over de activiteiten van Relitech in de medische sector en over hun ‘Metabolen-simulator’. Dankzij hun enthousiasme en toewijding aan hun vak kwam ik tot nieuwe inzichten over waar ze mee bezig zijn en wat het belang van een bedrijf als Relitech is.

Relitech: Directors Ivar Donker en Henk van Middendorp

Directeuren Henk van Middendorp en Ivar Donker

Optimaal presteren, dat is het waar het om gaat in de sport. Sporters dwingen zichzelf tot het uiterste en daarin kunnen de kleinste details grote gevolgen hebben. We hebben het misschien maar over een paar honderdsten van secondes, maar dat bepaalt wel of het goud, zilver of misschien helemaal niks wordt. Als we het hebben over de prestaties van sporters, dan is een belangrijk onderdeel daarin het testen van hun fysieke gesteldheid en conditie. Met die informatie kunnen ze doelgerichter trainen en krijgen ze inzicht in bijvoorbeeld de voedingsstoffen die ze misschien teveel of te weinig binnen krijgen.

Voor het meten van het metabolisme wordt meestal een longfunctieapparaat gebruikt, dat gemakkelijk gekoppeld kan worden aan ECG’s, fietsen en andere apparatuur waarmee cardiopulmonale inspanningstesten kunnen worden gedaan.

De grote vraag is hoe we de beste prestaties krijgen in overeenstemming met wettelijke voorschriften. Het sleutelwoord is validatie en Relitech heeft daarvoor een Metabolen-simulator ontwikkeld. Maar wat doet zo’n apparaat precies?

Cardiopulmonary exercise test

Cardiopulmonale inspanningstest

Metabolen-simulator: kwaliteitscontrole voor ademhalingsproducten

Validatie is niet alleen nodig om de kwaliteit van de longfunctieapparaten te garanderen, ook om te voldoen aan wettelijk vastgestelde eisen. In de huidige situatie is de kwaliteitscontrole op zulke apparaten beperkt, omdat elke sensor (voor O2, CO2 en flow) afzonderlijk is gekalibreerd, de essentiële dynamische interactie tussen de sensoren buiten beschouwing latend. En daarvoor heeft Relitech met zijn ‘Metabolen-simulator’ een compacte en in-field oplossing gevonden.

Metabolen-simulator

Metabolen-simulator

Thermische massflowregelaar

Nu we dichter bij het antwoord komen op de vraag die ik helemaal aan het begin van deze blog stelde, gaan we nog iets dieper op de Relitech simulator in. De Metabolen-simulator is makkelijk mee te nemen en dus ideaal om testen op locatie mee uit te voeren (bijvoorbeeld in een longfunctieapparaat dat voor sporters wordt gebruikt).

De simulator mengt pure stikstof en koolstofdioxide door middel van twee thermische massflowregelaars van Bronkhorst. Door deze twee gassen te mixen kun je real-time ademhalingsgasuitwisseling genereren dat heel dicht in de buurt komt van de echte menselijk ademhalingspatronen. De resultaten worden weergegeven in een zogenaamd capnogram dat lijkt op dat van bijvoorbeeld sporters.

“Het gebruik van massflowregelaars is niet nieuw voor mij,” legt Van Middendorp uit, “omdat ik al lang voordat ik in 2002 bij Relitech kwam betrokken was bij het ontwerpen van longfunctiesystemen.”

“Toen we hier bij Relitech begonnen met het ontwikkelen van de Metabolen-simulator, zochten we naar compacte en zeer nauwkeurige massflowregelaars. Zo kwam ik eigenlijk bij Bronkhorst terecht. Mede dankzij deze compacte thermische massflowregelaars konden we onze simulator nog compacter maken.”

Relitech, reliable technology

Relitech focust zich voornamelijk op de ontwikkeling van elektronica en ingebouwde software voor een hoge betrouwbaarheid in vooral de medische industrie. Met zijn toepassingen voor longfunctiemeting, anesthesie en hyperthermie in combinatie met advisering omtrent meettechnieken ligt de kennis van het bedrijf dan ook vooral op medisch gebied. Hiervoor bezit het bedrijf een ISO13485-certificering. Door nauw samen te werken met verschillende universiteiten, academische instellingen, multinationals en kleine bedrijven heeft Relitech een indrukwekkend en zeer divers portfolio van klanten opgebouwd.

Afbeeldingsomschrijving

Klaar voor de Tour de France

Voor alle sporters wordt het nu echt tijd om de puntjes op de i te zetten. Wie gaat dit jaar de Tour winnen?

Lees ook het succesverhaal over het gebruik van massflowregelaars in de Metabolic Simulator.

Weet jij het verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water?

Weet jij het verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water?

Guus Witvoet
Cover Image

Laat ik eerst uitleggen wat gedemineraliseerd water is. Gedemineraliseerd water, ook wel demiwater genoemd, is gezuiverd water en wordt vaak gebruikt in laboratoria voor industriële en wetenschappelijke doeleinden. Maar ook in het dagelijkse leven kom je toepassingen met demiwater tegen.

Als je bijvoorbeeld een stoomstrijkijzer hebt, kun je demiwater gebruiken om kalkaanslag op het strijkijzer te voorkomen. Ook bij autowasserijen komt demiwater van pas; aan het eind van het autowasprogramma wordt een dun laagje demiwater over de auto verstoven om opgedroogde druppels op de auto te voorkomen.

Aan het eind van dit blog staan enkele voorbeelden van instrumenten van Bronkhorst die voor demiwater geschikt zijn.

Gedemineraliseerd water en gedistilleerd water

Gedemineraliseerd water is water dat op zo’n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd. Gedemineraliseerd water wordt doorgaans onderscheiden van gedistilleerd water. Bij distilleren wordt water gezuiverd door koken en opnieuw condenseren, waardoor zoutionen worden verwijderd.

Het grote verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water is dat gedistilleerd water normaal gesproken minder organische contaminanten bevat; bij deïonisering worden moleculen zonder lading, zoals virussen of bacteriën, niet verwijderd. Gedemineraliseerd water bevat meestal minder minerale ionen. Dit hangt af van de manier waarop het wordt geproduceerd. De-ionisering leidt tot schonere productie en minder kalk in de installaties waarin het is toegepast. Waar je op moet letten wanneer je gedemineraliseerd water gebruikt, is het materiaal waaruit jouw instrumenten bestaan. Niet alle materiaal is geschikt om demiwater door te leiden. Dit hangt mede af van de gebruikte temperaturen.

Hoe wordt demiwater gemaakt?

Gedemineraliseerd water wordt hoofdzakelijk op drie manieren geproduceerd:

 1. Via ionenuitwisseling met behulp van speciale harsen: positieve ionen worden vervangen door waterstofionen en negatieve ionen door hydroxide-ionen.
 2. Ook bij elektrodeïonisering vindt ionenuitwisseling plaats: er wordt een elektrische stroom door de harsen geleid om deze geregenereerd te houden. De ongewenste ionen bewegen zich van het reactieoppervlak naar de elektroden.
 3. Via membraanfiltratie: meestal in meerdere stappen.

Om demiwater van de juiste kwaliteit te verkrijgen moet de demineralisering in meerdere fasen plaatsvinden. Het gebruik van membraanfiltratie heeft in dit geval het voordeel dat er in het algemeen geen chemicaliën nodig zijn om het demiwater te produceren (behalve misschien voor reiniging); het nadeel is de hoeveelheid (elektrische) energie die voor het proces nodig is.

Gedemineraliseerd water – veelgebruikte toepassingen

Gedemineraliseerd water wordt gebruikt voor industriële en wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld voor de volgende toepassingen:

 • Laboratoriumtoepassingen en testen
 • Autowasserijen
 • Waswater voor productie van computerchips
 • Toepassing in auto's zoals loodaccu’s en koelsystemen
 • Verwarmingssystemen
 • Lasersnijden
 • Optimalisering van brandstofcellen
 • Stoomstrijkijzers en stoomverwarmingstoepassingen
 • Productie van geneesmiddelen
 • Cosmetica
 • Aquariums
 • Brandblussers

autowasserij

autowasserij

Gezondheidsrisico’s van gedemineraliseerd water

Aangezien gedemineraliseerd water via (elektrische) ionenuitwisseling, distillatie, membraanfiltratie of andere productiemethoden volledig van mineralen is ontdaan, zou je misschien verwachten dat het bruikbaar is als drinkwater.

Aan het drinken van gedemineraliseerd water zijn echter zowel voor- als nadelen verbonden. Het voordeel is dat de mineralen die voor ons slecht zijn, zijn verwijderd. Over de ongunstige invloeden van bepaalde mineralen op de gezondheid bestaat veel documentatie. Het grote nadeel van het drinken van gedemineraliseerd water is echter dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt. Dit leidt tot een mineralentekort, wat schadelijk is voor de gezondheid. Om kort te gaan, demiwater moet niet als drinkwater worden gebruikt, omdat het mineralen verwijdert die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Voorbeelden van instrumenten die geschikt zijn voor demiwater

Meerdere Bronkhorst instrumenten zijn geschikt voor demiwater. Ga naar de productpagina's om hier meer over te lezen.

producten demi water

Afbeeldingsomschrijving

Hoe krijgt snoep zijn eigen smaak, textuur en uiterlijk?

Erwin Broekman legt uit hoe Haas Mondomix met gebruik van ultrasone volume flowmeters, snoep een bepaalde smaak, textuur en uiterlijk geeft.

Erwin Broekman (Br-NL)
Cover Image

Hoeveel verschillende soorten snoep te koop zijn, is nauwelijks te tellen. Elk merk heeft zijn eigen smaak, textuur en uiterlijk. Deze kenmerken zijn vaak onderdeel van de "branding" van de grote suikergoedfabrikanten en moeten daarom goed tot hun recht komen.

Een van de machinebouwers die is gespecialiseerd in apparatuur voor de voedselbranche, met name voor het beluchten, gieten, vormen en mengen van vette room, chocolade en andere massa’s, is Haas-Mondomix. Ik had de gelegenheid hen in Almere te bezoeken en met hen te werken aan een oplossing voor het toevoegen van additieven in de hoofdstroom van het productieproces van snoep, met behulp van ultrasone volumeflowmeters.

Belangrijke punten bij het doseren van additieven

De apparatuur die Haas-Mondomix voor de suikergoedbranche ontwerpt, moet aan strenge eisen voldoen. Hierbij zijn de volgende punten belangrijk:

 • Suikergoedproducten van hoge kwaliteit; omdat suikergoedproducten, zoals snoep, een specifiek merk vertegenwoordigen, is het belangrijk dat de kleur, textuur en smaak altijd hetzelfde zijn. In dit proces is reproduceerbaarheid dan ook essentieel. Goede reproduceerbaarheid leidt tot suikergoedproducten van hoge kwaliteit.
 • Efficiënt gebruik van grondstoffen (kleurstoffen, smaakstoffen en zuren); kleur- en smaakstoffen, vooral de natuurlijke, zijn zeer kostbaar en moeten daarom gecontroleerd en efficiënt gebruikt worden. Dit leidt tot besparing op grondstoffen en betere kwaliteit.
 • Hygiënisch ontwerp, geschikt voor toepassingen in de voedselproductie; apparaten voor voedselproductie moeten een hygiënisch ontwerp hebben. Dat wil zeggen dat de oppervlakteruwheid maximaal 0,8 µm bedraagt en dat er geen loze ruimte is.

Toepassing bij Haas Mondomix Toepassing bij Haas Mondomix

Oplossing voor het doseren van additieven met een ultrasone volumeflowmeter

Als er vroeger in het productieproces van snoep iets verkeerd ging, werd de lagere kwaliteit pas in een vrij laat stadium waargenomen. Het gevolg hiervan was dat complete batches snoep als "tweede keus" moesten worden aangemerkt.

In nauwe samenwerking met Haas-Mondomix en het Nederlandse kantoor van Bronkhorst zijn we erin geslaagd een oplossing te vinden die Haas-Mondomix kan helpen nog efficiëntere apparatuur te vervaardigen.

Bij een test hebben we een aantal ultrasone volumeflowmeters (de nieuwe ES-FLOW serie van Bronkhorst) gebruikt om de hoeveelheid additieven - smaakstoffen, kleurstoffen en zuren - te meten die aan de hoofdstroom van het productieproces worden toegevoegd.

Gezien hun sterke concentratie zijn er maar kleine hoeveelheden van deze additieven nodig. Die kleine hoeveelheden kunnen met de ultrasone flowmeter worden gemeten, omdat het metingsbereik tussen de 4 en 1500 ml/min ligt (met een relatieve afwijking van +/- 1%).

ES-FLOW, ultrasone volumeflowmeter ES-FLOW, ultrasone volumeflowmeter

De exacte hoeveelheid kleurstoffen, smaakstoffen en zuren is afhankelijk van het type snoep dat wordt geproduceerd. Per type snoep, bijvoorbeeld rode winegums, moeten deze hoeveelheden voor de hele batch constant zijn. De opstelling met de ultrasone volumeflowmeter is echter zo flexibel dat deze, na spoeling van de apparatuur, ook voor een ander type snoep, bijvoorbeeld groene winegums, gebruikt kan worden.

In het huidige proces wordt de meting uitgevoerd met de ultrasone flowmeter, waarna de meetwaarden naar de PLC worden gestuurd. Deze procedure is momenteel binnen Haas-Mondomix gestandaardiseerd. In de apparatuur van Haas-Mondomix voor de productie van snoep zijn de ES-FLOW apparaten van Bronkhorst dan ook als standaardoptie opgenomen.

Hoe werkt deze ultrasone volumeflowmeter?

Voor het meten van het volumedebiet van vloeistoffen maakt de ES-FLOW ultrasone volumeflowmeter van Bronkhorst gebruik van Ultrasonic Wave Technology [link: https://www.bronkhorst.com/service-support/technologies/ultrasonic-liquid-flow-measurement/ ]. Deze technologie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met TNO.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste flowoplossingen? Iedere maand de nieuwste tips in uw mailbox.